Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Μπορείτε να φανταστείτε τον κόσμο χωρίς ρολόγια ή ψαλίδια; Τι θα λέγατε για τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα αλεξίπτωτα; Αυτές οι εφευρέσεις είναι τόσο μεγάλο κομμάτι του σημερινού κόσμου που δεν τους δίνουμε ούτε μια δεύτερη σκέψη. Αλλά πολλές από αυτές τις εφευρέσεις δεν θα είχαν υπάρξει, αν δεν είχαν γίνει από έναν σπουδαίο άνθρωπο. Το όνομά του ήταν Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στις 15 Απριλίου, 1452 σε μία πόλη που λεγόταν Βίντσι κοντά στη Φλωρεντία. Ακόμα και όταν ήταν παιδί, οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν οτι ο Λεονάρντο ήταν ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης. Ένας μύθος έλεγε οτι το νεαρό αγόρι μάζευε σαύρες, νυχτερίδες και πεθαμένα ζώα για να τον βοηθήσουν να ζωγραφίσει το ιδανικό τέρας. Όταν τελικά το ζωγράφισε και το έδειξε στον πατέρα του, ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τις ικανότητες ζωγραφικής του γιού του, που έστειλε τον Λεονάρντο στη Φλωρεντία να σπουδάσει τέχνη. Σε πολύ λίγο χρόνο, το εξαιρετικό, νεαρό αγόρι ζωγράφιζε καλύτερα και από τις δασκάλες του.

Β4-Αθανασία Σπηλιοπούλου


Αλλά ο Λεονάρντο δεν ήταν ενθουσιασμένος. Συνεχώς, προσπαθούσε να βελτιώσει την ικανότητα του ως καλλιτέχνης. Για παράδειγμα, ήθελε, οι άνθρωποι που ζωγράφιζε να φαίνονται πιο ρεαλιστικοί. Για να το καταφέρει αυτό, εξέτασε το εσωτερικό νεκρών κορμιών, για να δει πως φαίνονταν οι ανθρώπινοι μυς. Έγραφε, επίσης, σημειώσεις για ό,τι μελετούσε, αλλά έγραφε από τα δεξιά προς τα αριστερά και γι’ αυτό οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μάθουν για τις ανακαλύψεις του. Ο μοναδικός τρόπος για να διαβάσουν τις σημειώσεις του ήταν να χρησιμοποιήσουν έναν καθρέφτη.
Μερικές φορές η περιέργεια του Λεονάρντο τον εμπόδιζε να ολοκληρώσει πράγματα που είχε ξεκινήσει. Το δημοφιλέστερο παράδειγμα ήταν το εφτά-μέτρα άγαλμα για ένα άλογο για τον Δούκα του Μιλάνου. Το άγαλμα, ήταν προγραμματισμένο να φτιαχτεί από μέταλο. Ο Λεονάρντο είχε πει οτι μπορούσε να φτιάξει το άγαλμα αλλά μετά ξόδεψε χρόνια να μελετάει τα άλογα και το πώς κινούνταν. Έμαθε πολλά για τα άλογα αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ το άγαλμα.
Ευτυχώς για τον Λεονάρντο, δεν βασιζόταν μόνο στην τέχνη για να βγάλει το ψωμί του. Ήταν επίσης ειδικευόμενος μηχανικός και ήταν συνέχεια απασχολημένος στο να εφευρίσκει νέες μηχανές. Μερικές από αυτές τις μηχανές φτιάχτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, όπως ο καταπέλτης που μπορούσε να πετά βαριές πέτρες στα τείχη των εχθρικών πόλεων. Αλλά πολλές από τις εφευρέσεις του ήταν πολύ <<μπροστά>> για την εποχή τους, όπως τα ρομπότ που σχεδίασε, τα οποία μπορούσαν να κουνούν τα χέρια και τα πόδια τους και τον πρώτο εξοπλισμό κατάδυσης που επέτρεπε στους ανθρώπους να αναπνέουν κάτω από το νερό.


Ο Λεονάρντο έμοιαζε περίεργος στους ανθρώπους της Ευρώπης τον 16ο αιώνα. Απέφευγε να τρώει συγκεκριμένα φαγητά και έγινε χορτοφάγος όταν όλοι γύρω του έτρωγαν κρέας. Αγαπούσε τόσο πολύ τα ζώα που μερικές φορές αγόραζε πουλιά σε κλουβιά μόνο και μόνο για να τα ελευθερώσει. Ήταν επίσης αριστερόχειρας, κάτι που θεωρούνταν αφύσικο παλιά.
Παρόλο που πέθανε 500 χρόνια πριν, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι σήμερα που δεν έχουν ακούσει για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Είναι πιθανόν πολύ γνωστός ως ο καλλιτέχνης ο οποίος ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, την γυναίκα με το μυστηριώδη χαμόγελο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου